środa, 24 kwietnia 2013

Naleśniki z Pieczarkami i Sosem Koperkowym

Naleśniki z pikantnym farszem i sosem koperkowym. Prosto, ale bardzo smacznie. Sam sos jakoś mi "nie podchodził" (chociaż Mężowi tak), ale połączony z naleśnikami komponuje się bardzo dobrze-aż robiłam sobie dokładkę ;)


Naleśniki z Pieczarkami i Sosem Koperkowym

Składniki:
(na około 6 naleśników)

  • naleśniki (na przykład z tego przepisu)
  • 500 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • 120 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Sos Koperkowy:
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz 
  • szczypta cukru


Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, a kiedy puszczą sok wsyp zioła prowansalskie, bazylię i oregano.

Gdy woda z pieczarek odparuje dopraw je słodką papryką, pieprzem ziołowym, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki obsmaż jeszcze na patelni z obu stron (najlepiej zaraz przed podaniem).

W rondelku zagrzej bulion. W miseczce połącz śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu (aby ocieplić śmietanę).

Całość wlej do rondelka i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naleśniki podawaj polane sosem.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :) Dziś ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo czesto robie podobne ale zamiast sosu ser zolty, w srodku i na gorze :-)Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos przepyszny, ale farsz troszkę mdły....dodałabym np. sera żółtego następnym razem.Ogólnie-super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz u mnie nie wyszedł mdły. Zawsze trzeba dania doprawić do własnego smaku.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)