środa, 27 marca 2013

Mazurek Kajmakowy

W czasach kiedy kajmak jest łatwo dostępny w sklepie, mazurek z kajmakiem jest chyba najprostszym i najszybszym w przygotowaniu. Na pewno też idealnym na pierwszy tego typu wypiek.
W moim domu rodzinnym nigdy nie zasmakowałam mazurka, bo nie było u nas takiej tradycji. W domu męża także. Jednak w naszym wspólnym domu tradycja na pewno przetrwa.




Mazurek Kajmakowy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła (wyjętego z lodówki 5 minut wcześniej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łyżki konfitury z moreli
  • 200 g kajmaku
Dodatki:
  • orzechy (laskowe, migdały, macadamia)
  • suszona żurawina
  • czekoladowe jajeczka

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszki (o wymiarach ok 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylep blaszkę tworząc 1-2 centymetrowe boki. Wstaw do lodówki na 15 minut. Piecz w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, aż ciasto się zbrązowi (mi zajęło to około 30 minut). Wyjmij z blaszki i studź na kratce.

Puszkę z kajmakiem wstaw do gorącej wody, żeby masa stała się rzadsza. W tym czasie ciasto posmaruj konfiturą.

Następnie posmaruj kajmakiem i ozdób wedle uznania orzechami, suszonymi owocami i jajeczkami czekoladowymi.

SMACZNEGO!







źródło: Mazurek kajmakowy

3 komentarze:

  1. RZECZYWIŚCIE WYDAJE SIĘ DZIECINNIE PROSTE . NAPEWNO SPRÓBUJĘ :) DZIĘKUJĘ NIKOL .

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)