wtorek, 15 stycznia 2013

Babka Serowa z Żurawiną

Pyszne ciasto z dodatkiem sera. Lekkie i wilgotne. Słodycz przełamana kwasowością żurawin. Mniam!


Babka Serowa z Żurawiną

Składniki:

  • 185 g miękkiego masła
  • 150 g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 280 g cukru
  • 210 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka świeżej żurawiny (130 g); może być też mrożona
  • cukier puder do posypania


W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce zmiksuj masło, ser i skórkę z cytryny. Dodaj cukier i ubijaj 5 minut aż masa będzie puszysta.

Wbij jajka po każdym dobrze miksując. Wsyp mieszankę mączną i zmiksuj do połączenia.

Wmieszaj żurawinę.

Gotowe ciasto przelej do foremki o średnicy 22 cm (jeśli nie używasz silikonowej, to posmaruj ją masłem). Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce na 10 minut, a potem wyjmij i studź na kratce.

SMACZNEGO!







źródło: ze zmianami Cranberry Cheese Cake

3 komentarze:

  1. pysznie smakują kwaśne żurawiny w słodkim cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser i żurawina...? To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)