poniedziałek, 19 listopada 2012

Gulasz Dyniowy z Czarną Soczewicą

Idealne danie na chłodne jesienno-zimowe popołudnie. Pyszny i rozgrzewający gulasz..


Gulasz Dyniowy z Czarną Soczewicą

Składniki:

  • 40 g masła
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pałeczka selera naciowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g czarnej soczewicy
  • 1,2 l bulionu z warzyw
  • 600 g dyni (rodzaj nie ma znaczenia - można też połączyć różne rodzaje dyni; ja użyłam dyni Hokkaido); waga po obraniu
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • kwaśna śmietana do podania


Na dużej patelni rozpuść masło pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i przesmaż chwilkę. Dodaj rozmaryn (bez łodyżek!) i pokrojony czosnek.

Kiedy wszystko lekko zmięknie wsyp czarną soczewicę i wlej 1 litr bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 30 minut.

W międzyczasie pokrój dynię na dość duże kawałki. Dodaj ją do soczewicy (ja musiałam przełożyć wszystko do dużego garnka, ale jeśli masz wystarczająco dużą patelnię, to tego nie rób) i zalej wodą, tak aby wszystko pokryć, nie więcej. Przykryj i duś około 30-40 minut, kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli chcesz aby gulasz był bardziej kremowy, możesz niewielką jego ilość zmiksować z 200 ml bulionu, który pozostał (ja bulion pominęłam, bo konsystencja mojego gulaszu była odpowiednia)

Zmiksowany gulasz przelej do garnka i wymieszaj. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

SMACZNEGO!







źródło: Pumpkin stew with sour cream

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)