piątek, 13 kwietnia 2012

Czekoladowo - Miętowe Cegiełki

Czekolada i mięta to bardzo udane połączenie. Te cegiełki są na to kolejnym dowodem. Ich konsystencja jest zwarta, ale kremowa, dzięki czemu po ugryzieniu, rozpływają się w ustach.

Czekoladowo - Miętowe Cegiełki


Składniki:
  • 220 g drobnego cukru
  • 160 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
  • 2 łyżeczki glukozy w płynie
  • 15 g masła
  • 100 g białych pianek (marshmallows)
  • 250 g ciemnej czekolady; w kawałkach
  • olejek mietowy
  • opcjonalnie 150 g ciemnej czekolady do polania


Blaszkę 19cm x 29cm (u mnie 21cm x 21cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Do rondelka włóż cukier, mleko, glukozę i masło. Ustaw na małym ogniu i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż mikstura zacznie lekko przywierać do dna.

Zdejmij z ognia i szybko wmieszaj marshmallows oraz 250 g czekolady.

Dodaj olejek, a następnie przełóż do blaszki. Postaraj się jak najbardziej wyrównać wierzch, choć może to być trudne, bo masa szybko gęstnieje.

Całość możesz polać jeszcze 150 gramami rozpuszczonej czekolady (ja to pominęłam). Schłodź w lodówce przed pokrojeniem w kawałki.

SMACZNEGO!


źródło: The Australian Women's Weekly "choco-mint slice"

11 komentarzy:

  1. Ale super sprawa! Z piankami, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne! na pewno je zrobię!:) jupi syn znów będzie happy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwariuję jak nie zrobię czegoś czekoladowo-miętowego. Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką cegiełkę z chęcią bym zjadła, cudowne smaki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę się częstować ;)

      Usuń
  5. Niech ja tylko zdobędę olejek miętowy...takie cegiełki będą moje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z piankami? hm bardzo ciekawe ale że miętowe to już mnie tym kupiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy jest możliwość zamienienia glukozy na zwykly cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spróbować. Zamiennikiem dla glukozy jest Golden Syrup, ale z tego co wiem w Polsce chyba nie jest dostępny. Może lepiej niż z cukrem byłoby spróbować z miodem?
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Na pewno 100g pianek? Bo ja właśnie próbowałam coś takiego zrobić i było dość rzadkie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na 100% Może zbyt krótko gotowałaś przed ich dodaniem? W każdym razie składnikiem utwardzającym w tym przepisie jest czekolada - może dałaś mleczną zamiast ciemnej? Ciemna powinna mieć minimum 70% kakao.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)