wtorek, 4 grudnia 2012

Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą

Kulebiak z nadzieniem rybnym, które smakiem przypomina paprykarz (to chyba zasługa estragonu).
Jest to na pewno świetna propozycja na nadchodzące Święta.



Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą

Składniki na Ciasto:
  • 2 saszetki suszonych drożdży (14 g) lub 30 g świeżych
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Farsz:
  • 3 jajka
  • ok 450 g filetów z ryby
  • 75 g szczypiorku z dymką
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • estragon (dałam około 1/2 łyżeczki), słodka papryka, sól, pieprz; do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, jajko i wyrób ciasto.

Wlej roztopione i przestudzone masło, wyrabiaj dalej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ugotuj jajka na twardo. Filety z ryby zmiel przez maszynkę lub w malakserze.

Szczypiorek z dymką posiekaj i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj rybę i smaż około 10 minut.

Dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze około 5 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę jajka i bułkę tartą, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o średnicy ok 23 cm. Wyłóż farsz.

Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokryj min farsz. Boki ciasta, którym była wylepiona blaszka zawiń do środka i sklep z resztą ciasta. Wierzch głęboko nakłuj widelcem. Można odstawić do wyrośnięcia, ale ja tego nie robiłam. Piecz w 180°C przez około 45 - 55 minut (do czasu aż wierzch będzie brązowy). Podawaj na ciepło.

SMACZNEGO!







źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)