wtorek, 27 listopada 2012

Kurczak Duszony z Migdałami i Granatem

Piersi z kurczaka duszone z płatkami migdałów. Na koniec danie posypujemy ziarnami granatu, dzięki czemu pięknie komponuje się ze stołem Bożonarodzeniowym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść je cały rok ;)



Kurczak Duszony z Migdałami i Granatem

Składniki:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 30 g płatków migdałowych
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1/3 pęczka kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • owoc granatu do posypania

W misce wymieszaj sos sojowy, olej, cukier i mąkę

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w poprzek na kotlety i oprósz pieprzem. Mięso włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. dodaj kurczaka i nieco marynaty. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Posyp płatkami migdałowymi i smaż jeszcze 2 minuty.

Zawartość patelni przełóż do rondla. Kostkę rosołową rozpuść w 1/2 szklanki wody i wlej do mięsa. dopraw solą i pieprzem. Duś około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

3 minuty przed końcem duszenia dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj. Przełóż na półmisek i posyp ziarnami granatu.

SMACZNEGO!






źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kurczak Duszony z Migdałami i Granatem"

2 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)