niedziela, 28 października 2012

Szarlotka z Kratką

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Kwaskowa, bo z kwaśnymi jabłkami i niedużą ilością cukru. Pyszna.



Szarlotka z Kratką

Składniki na Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2-3 żółtka (dałam 2)
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)
  • ok 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:

  • białko do posmarowania
  • ewentualnie cukier puder do posypania


Mąkę, masło, żółtka i sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.

Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.  Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.

Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tartownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.

Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem.
Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się zbrązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!




źródło: Szarlotka

7 komentarzy:

  1. jaka piękna ta Twoja szarlotka :) wprosiłabym się na kawałek, gdybym tylko mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna. Musze taką kratkę i ja zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna szarlotka, krucha oprawa i nadzienie z wyczuwalnym, uwielbianym przeze mnie cynamonem! Uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna krucha szarlotka z idealnym nadzieniem jabłkowym, wyczuwalnym i uwielbianym przeze mnie cynamonem! Dałam go w większej ilości, ponieważ bardzo za nim przepadam:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam cynamon - dobra decyzja ;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)