wtorek, 30 października 2012

Puree z Dyni

Puree z dyni można wykorzystywać do zup, ciast, chlebów i innych wyrobów. Zamknięcie dyni w słoiczkach to dobry sposób na zatrzymanie jej na dłużej.



Puree z Dyni

Składniki:

  • dynia

Dynię potnij na księżyce, usuń pestki i obierz.

Pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę wody - tak żeby zakryć dno. Dodaj dynię i gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając, do czasu aż będzie miękka.

Po ugotowaniu odlej wodę*, ostudź i zmiksuj blenderem. Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, zostawiając ok 1 - 2 cm pustego miejsca. Szczelnie zakręć, ustaw na blaszce (na wszelki wypadek z papierem do pieczenia) i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać zmniejsz do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

*Odlaną wodę możesz wykorzystać na przykład do upieczenia Chleba z Dynią.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny

3 komentarze:

  1. o!:) tego szukałam, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie pękną słoiki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryzyko pęknięcia jest mniejsze niż podczas pasteryzacji w garnku. Na wszelki wypadek,żeby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z blaszką, można ułożyć kilka warstw papieru do pieczenia. Mi żaden nie pękł.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)