poniedziałek, 10 września 2012

Brownie z Majonezem

Zawartość majonezu w cieście, może niektórych zdziwić, ale kiedy ja zobaczyłam ten przepis nie byłam zdziwiona, bo pamiętam, że moja teściowa dodaje go do jakiegoś ciasta zamiast jajek. W tym cieście natomiast, majonez odgrywa rolę tłuszczu, dzięki czemu ciasto zawiera go mniej. Ciasto, jak to brownie, wyszło bardzo smaczne i oczywiście nie czuć w nim obecności majonezu - jeśli ktoś miałby jakieś obawy ;)




Brownie z Majonezem

Składniki:
  • 85 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao); posiekanej
  • 85g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru demerara
  • 1/2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
  • 1 jajko
  • 100 g majonezu

Do rondelka wlej wodę, zagotuj i zdejmij z ognia. Czekoladę włóż do miski i ustaw ją na garnku z gorącą wodą. Pozostaw czekoladę do rozpuszczenia na kilka minut od czasu do czasu mieszając.


W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao i sodę.

Kiedy czekolada lekko przestygnie, wmieszaj do niej oba cukry, kawę i ekstrakt waniliowy. Wlej maślankę (jogurt naturalny), wymieszaj. Dodaj łyżkę ciepłej wody.

Następnie wymieszaj z jajkiem, a potem z majonezem.

Do gładkiej masy czekoladowej dodaj mieszankę mąki i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo.

Przełóż masę do kwadratowej blaszki (o boku 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj  i piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Uważaj, żeby nie piec zbyt długo, bo ciasto będzie suche. Wykałaczka wbita po środku ciasta nie powinna być całkowicie sucha.


SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. o tym to jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie niespotykane połączenia :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ! Też robiłam babkę z majonezem,swietnie się sprawdza i smakuje super ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)