środa, 15 sierpnia 2012

Sałatka Meksykański Król Imprezy

Sałatka ta jest bardzo treściwa, sycąca i cieszy oko. Dobra na imprezy, ale można ją spokojnie zjeść też na obiad.


Meksykański Król Imprezy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (w przyszłości dam ok 300 g, bo jak dla mnie było za dużo mięsa w sałatce)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół główki sałaty
  • 3 pomidory
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 200 g sera żółtego (dałam 100 g)
  • paczka chipsów tortilla
  • pieprz, sól

Cebulę drobno posiekaj. Mięso mielone usmaż. W połowie smażenia dodaj cebulę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.

W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i smaż do czasu aż cała woda odparuje.

W przezroczystej misce układaj warstwy. Sałatę porwaną na kawałki, na nią pokrojony w kostkę pomidor i usmażone mięso.

Na mięsie ułóż kolejno warstwy pieczarek, kukurydzy i fasoli.

Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw solą oraz pieprzem.

Wymieszany jogurt wylej na fasolę, posyp startym serem. Na około powtykaj całe chipsy, a wierzch posyp pokruszonymi.

SMACZNEGO!!!







źródło: Sałatka warstwowa meksykański król imprezy

68 komentarzy:

  1. Ciekawe,ciekawe.... do zrobienia przy najbliższej okazji :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się imponująco, ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie się prezentuje! Musowo muszę ją zrobić przy najbliższej okazji:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka -przystawka coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. mięsa się nie doprawia przy smazeniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapamiętamy sobie ten przepis.:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fenomenalnie! I pewnie tak też smakuje. Dziękuję za pomysł, na pewno skorzystam. :))

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie się prezentuje i na stole na pewno wygląda jak król.

    OdpowiedzUsuń
  9. sałatka wygląda imponująco, zrobię na pewno w najbliższej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiej salaty uzylas?? Lodowej? pekinskiej? sadze ze zwykla nie pasuje do tego typu salatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam masłowej, ale jeśli Tobie wydaje się nieodpowiednia,to właściwie możesz użyć jakiejkolwiek. Tak naprawdę sałata w tej sałatce stanowi niewielką część i nie jest wiodącym składnikiem. Kapusta pekińska też może być-jak najbardziej.

      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  11. Koleżanka już ją robiła i ponoć była absolutnym hitem Sylwestra :)Sałatka zapowiada się genialnie i zamierzam ją dzisiaj podać na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, że u Ciebie również okaże się hitem imprezy ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Jak dla mnie też rewelacja!. I można zapchać nawet najbardziej "żernych" wyjadaczy imprezowych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest wysmienita. Goście pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam! Zrobiłam tą sałatkę i mamy mały problem... nie ma ona wyraźnego smaku ;/ Czy zechiałby mi Pani coś doradzić, by następnym razem mogła poprawić jej smak? Zastanawiałam się też nad zmianą sosu na taką mieszankę ketchupu i majonezu - czy może ktoś próbował? Dziękuje bardzo i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja sałatka miała wyraźny smak. Wydaje mi się, że może za mało ją doprawiłaś solą i pieprzem. Może następnym razem każdą warstwę sałatki posyp solą i pieprzem (tylko ostrożnie żeby nie przesolić).
      Z tego przepisu korzystali również moi znajomi i każdy sobie sałatkę chwali.
      Jeśli chodzi o sos to myślę, że możesz go zmienić. Jednak nie polecam samego majonezu z ketchupem, bo sałatka wyjdzie zbyt ciężka. Może majonez z jogurtem pól na pół i do tego trochę ketchupu? Próbuj. Każdy ma inne preferencje smakowe, więc musisz sama odnaleźć swój smak.

      Pozdrawiam i dziękuje za komentarz ;)

      Usuń
  15. Droga Nikol! Sałatka jest REWELACYJNA, smakowita i szokująco piękna - moje koleżanki, które tworzą wspaniałości, były zachwycone i przepis poszedł w "świat". DZIĘKUJĘ i pozdrawiam -Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zachwyciłaś tą sałatką swoje koleżanki. Niech przepis idzie w świat, bo warto ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  16. Wow :) Wygląda trochę jak moja sałatka gyros - http://salatkagyros.pl/ Zainspirowałaś mnie, do eksperymentów... i jeszcze te chipsy :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,
    Chciałbym podziękować za super przepis !!!! Sałatka okazała się hitem zeszłotygodniowej imprezy.
    Na prośbę uczestników a także dzisiejszych gości szykuję ją ponownie.
    Pozdrawiam
    Aleksander

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Życzę, aby na kolejnych imprezach było równie smacznie ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Chcę sałatkę zrobić na swoje urodziny, ale ciągle zastanawia mnie jedna, jedyna rzecz...
    czy te pokruszone nachosy, chrupiące między zębami, pasują do reszty miękkich składników? :D Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. Nie mniej: sałatka wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy co kto lubi. Nachosy po wymieszaniu z resztą sałatki robią się miękkie. Ja lubię jak mi coś chrupie, dlatego zawsze zagryzam jeszcze całymi nachosami ;)
      Zrób i przekonaj się jak Tobie będzie smakowało bardziej ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Super sałatka! Zrobiła furorę na imprezie:) POLECAM!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sałatka najpierw okazała się 'wydarzeniem Sylwestrowej nocy', teraz planuję ją zrobić na ognisko ze znajomymi.
    Jedyną rzeczą, jaką zmieniłam w tym przepisie było dodanie 3 ząbków czosnku do jogurtu i majonezu - sałatka była idealnie doprawiona :)

    Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakuje ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Zdecydowanie lubię wyraziste smaki, dlatego też podczas smażenia mięsa dodałam oprócz soli i pieprzu, przyprawę chilli:) do sosu majonezowo - jogurtowego, również dodałam coś od siebie, a mianowicie czosnek - 3 ząbki:) pieczarki też posoliłam:P
    Jest niesamowicie pyszna i wygląda cudowanie! Po raz kolejny zostałam poproszona przez znajomych o przygotowanie jej - właśnie lece na grilla:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawidłowo! Zawsze każdy przepis trzeba dopasować pod siebie. Cieszę się, że smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Jaki ser żółty. Ma to znaczenie. Czy łagodny czy ostry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam łagodny cheddar.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Witam!O jakim smaku nachosy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie, to możesz użyć jakie lubisz. Ja użyłam najzwyklejszych Cool Original.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Wypróbowałam przepis:) Zmodyfikowałam trochę sos-dodając kilka ząbków czosnku oraz doprawiając bardziej mięso i pieczarki. Sałatka smakowała wszystkim, nawet gościom sceptycznie podchodzącym do eksperymentów kulinarnych. Na pewno ten przepis zagości u mnie na dłużej!
    Dziękuje:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  25. No i jestem po imprezie urodzinowej mojej mamy a sałatka zrobiła furorę !!!!!!!! kiedyś próbowałam u znajomej ta samą z blogu Nikol i smakowała mi ale żeby bardziej dać jej wyrazisty smak ,ciut ją ulepszyłam :) wiadomo każdy inne kubki smakowe i ja wole bardziej ostrzejszą .Dziękuję za super przepis i mam następny do mojej kolekcji na mój mini blog bo tam sobie zapisuję te przepisy które gdzieś wynajdę i sobie tam wpisuje ,chyba Nikol nie będziesz miała nic przeciwko temu ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał, i że wszystkim smakowało. Oczywiście nie mam nic przeciwko zamieszczaniu tego przepisu na Twoim blogu-jedyne o co mogę prosić, to o podanie źródła przepisu.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Witam ponownie :) Owszem podam na moim mini blogu skąd mam przepis :) jak najbardziej i dlatego pytałam :) Ja mam takiego mini bloga chciałam sobie zrobić od nowa z tymi moimi przepisami takiego bloga z prawdziwego zdarzenia ale na pewno nie dorównam tobie Nikol :) bo szczerze przyznam nie wiem gdzie i czy będę umiała zrobić :) a twój blog jest po prostu perfekcyjny :) te zdjęcia ,opisy wykonanie ......super. Będę zawsze zaglądać .Nie mówiąc ilu koleżankom poleciłam blog :) i zawsze jak coś któraś zrobi to omawiamy każdy twój przepis :) Pozdrawiam serdecznie Małgorzata z Kielc

      Usuń
    3. Ojej bardzo mi miło ;)
      Mój blog wcale nie jest taki perfekcyjny i wiele mu do takiego brakuje, ale cieszę się, że są osoby którym się podoba :)
      Ty też próbuj ze swoim blogiem-początki nigdy nie są takie jak byśmy chcieli. Spójrz na moje pierwsze wpisy - zdjęcia były o wiele gorsze od aktualnych (chociaż z aktualnych też nie jestem zadowolona, to wiem, że wyglądają lepiej od tamtych ;) ).

      Pozdrowienia dla Ciebie i Twoich Koleżanek ;)

      Usuń
    4. Witam ponownie :) ,może ty mi doradzisz gdzie mogę sobie taki blog zrobić ,żeby był prosty w wykonaniu i darmowy oczywiście :) Koleżanki dziękują i też pozdrawiają :) Małgorzata

      Usuń
    5. Hmm cóż ja mogę doradzić. Sama mam blog na blogspocie, jak widać. Jest dość prosty i darmowy. Nigdy nie miałam bloga w innym serwisie, więc trudno mi porównywać czy gdzieś byłoby lepiej lub gorzej.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Sałatka super!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam! Chcę zrobić tą sałatkę, tylko mam problem z kupieniem tych chipsów ( a mam niewiele czasu). Czy istnieje jakaś inna dobra alternatywa dla nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie możesz dostać takich chipsów, to może spróbuj ze zwykłymi z ziemniaków, tylko najlepiej, żeby były grubo krojone, na przykład takie falowane. Jeśli chodzi o smak, to już zależy od Ciebie.

      Pozdrawiam i daj znać jak sobie poradziłaś!

      Usuń
  28. Mistrzostwo swiata !

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam pytanie, czy ta salatke mozna przygotowac dzien wczesniej? Czy ma byc schlodzona w lodowce czy raczej w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie robić jej dzień wcześniej, bo podchodzi wodą (z pomidorów).
      Jedyne co mogę doradzić, to możesz usmażyć mięso i pieczarki, a na drugi dzień ułożyć warstwy sałatki.
      Sałatkę przechowujemy w lodówce.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  30. na ile osób mniej więcej jest ta sałatka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ile osób, to trochę trudno określić. Zależy czy te osoby mają sałatkę spróbować, czy się nią najeść ;)
      Wydaje mi się, że do spróbowania wystarczy dla około 10 osób, a najeść może się nią około 4-5 osób (to oczywiście zależy od ich możliwości konsumpcyjnych ;) ).
      Jeśli to pomoże, to na zdjęciu moja sałatka podana jest w dwulitrowej misce.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  31. Planuję zrobić tę sałatkę, bo wygląda obiecująco i komentarze są zachęcające. Czy pasuje do niej sałata lodowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pasuje. Można też użyć kapusty pekińskiej.
      Mam nadzieję, że sałatka przypadnie do gustu ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  32. robiłam już 2 razy, pychota, teraz znowu mam na nią ochotę, jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  33. sałatka przepyszna! :) super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda pięknie ale mi nie smakowała :/

    OdpowiedzUsuń
  35. Twoja sałatka Nikol wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje . Będzie idealnie pasowała na najbliższa imprezę , która ma się odbyć . Mam nadzieję , że nawet tym wymagającym gościom przypadnie ona do gustu :) Przepis napewno zagości u mnie na bardzo bardzo długo a nawet będzie polecany bo wart jest wypróbowania :) Pozdrawiam Serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  36. Nikol Twoja sałatka okazała się strzałem w dziesiątke! Ci naprawde wymagający goście byli pod wrażeniem. Smakuje i wyglada obłędnie ! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że po zakończonej imprezie wszyscy goście chcieli przepis ;) tak nie wiele potrzeba aby z niczego powstało cos ! Coś tak pysznego i zaskakującego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Co sądzisz aby do mięsa mielonego dodać przyprawę burrito?

    OdpowiedzUsuń
  38. Sałatka gościła na moim stole w sylwestra niestety bardzo krótko ponieważ tak smakowała gościom że zaraz zniknęła:) Dziękuję za przepis i polecam Wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)