piątek, 17 sierpnia 2012

Lody Szafranowe z Mlekiem Kokosowym

Kremowe lody o bardzo ciekawym smaku. Nie czuć w nich wyraźnie mleka kokosowego, ale w połączeniu z szafranem nadaje lodom niepowtarzalnego smaku. Szafran poza smakiem oczywiście nadaje im również koloru.
Lody te robi się bardzo szybko, ponieważ jedyne co trzeba zrobić, to podgrzać wszystko, a potem zamrozić.


Lody Szafranowe z Mlekiem Kokosowym

Składniki na 1/2 l lodów:

  • 160 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki szafranu

W rondelku wymieszaj śmietanę, mleko kokosowe i cukier, dodaj szafran. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, wystudź, przełóż do maszyny do lodów i postępuj według jej instrukcji lub tak jak ja przelej do plastikowego pojemnika i w trakcie mrożenia mieszaj lody co godzinę.


SMACZNEGO!




źródło: Quick Coconut Ice Cream with Saffron




3 komentarze:

  1. Lody wyszly pyszne!:) Prosty i smaczny przepis:)dodalam tylko troche wiorkow kokosowych dzieki czemu lody nabraly bardziej kokosowego smaku. Dziekuje.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z kokosem na pewno były pyszne ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)